SZENT IMRE PLÉBÁNIA
 
 

Szent Balázs püspök

SZENT BALÁZS PÜSPÖK

A 316-ban vértanúhalált halt örmény származású püspök a legenda szerint a börtönben raboskodva megmentett egy kisfiút, akinek halszálka állt keresztbe a torkában.

Már a VI. századtól kezdve kérték közbenjárását a torokbetegségek ellen, széles körben a Balázs-áldás a XVI. század óta terjedt el. Szent Balázs egyike a tizennégy segítő szentnek, és a torokfájás mellett sok testi betegség gyógyítójaként tartják számon.

 

A balázsolás régi hagyomány, melyet névről a nem vallásos emberek is szoktak ismerni. Mennyire él a köztudatban az ünnep tartalma? (viedó: http://www.keresztenyelet.hu/videok/)

A balázsáldás szövege: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”

Babits Mihály: Balázsolás

vissza


 • Hirdetések

  ÉVKÖZI 2. VASÁRNAP

  ÉVKÖZI 2. VASÁRNAP

  Január 21-26. között az ökumenikus imahéten a Krisztus-hívők egységéért imádkozunk. A helyszínek és egyéb részletek a plakáton olvashatók.

 • Közösségi hírek

  A SZERETET ÁRAD!

  A Családos szentmisén a gyermekekkel csokoládégyűjtő akciót szerveztünk. Két nagy doboz édesség gyűlt össze. A közösségből néhány szülő ötletelt azon, hogyan tudnának ők is hozzájárulni tárgyi adományokkal szegény sorsú gyermekek karácsonyához. Célzottan, a gyermekek vágyait figyelve igyekeztek segíteni. Az alábbi beszámoló egy csokor azokból az érzésekből, pillanatokból, amikor átadásra kerültek az ajándékok.